Program of the training course (english/arabic)/ دورة تدريبية مدققي قيادي الحلال

halal_lead_auditor

pdf file

TRAINING COURSE ON

HALAL LEAD AUDITOR

9 – 10 Rabi’ Al-Awal 1434 Hijri

21 – 22 January 2013

Crown Plaza Hotel, Farwaniyah, State of Kuwait

Organized by:

Ministry of Awqaf and Islamic Affairs, State of Kuwait

Kuwait Institute for Scientific Research (KISR), State of Kuwait

 

In collaboration with:

SSMP Halal Industry Programme (HIP), Universiti Malaysia Sabah, Malaysia

 

  • First Day

Monday, 9 Rabi’ Al-Awal 1434 Hijri corresponding to 21 January 2013

08:30 – 09:00 Course Introduction

Assoc. Prof. Sharifudin Md Shaarani, Dean of SSMP, Universiti Malaysia Sabah, Malaysia09:00 – 09:45Shariah Requirements Pertaining to Auditing in the Halal Industry and its Services

Shaikh Dr. Ahmad Al-Haji Al-Kurdi, member of the Fiqh Committee at the Ministry of Awqaf and Islamic Affairs, State of Kuwait, and member of International Islamic Figh Academy, Saudi Arabia09:45 – 10:00Break10:00 – 11:30Technical Components of Halal Raw Materials and Ingredients

Assoc. Prof. Sharifudin Md Shaarani, Dean of SSMP, Universiti Malaysia Sabah, Malaysia

Dr. Rachid Fetouaki, Halal Control (EU) Administrative Affairs and Integration Director, Germany

Dr. Mian Nadeem Riaz, Director, Food Protein R&D Center, Texas A&M University, United States of America11:30 – 12:00Halal Certification Requirements (Halal Laws and GCC Standards)

Assoc. Prof. Mariam Abdul Latif, Universiti Malaysia Sabah, Malaysia12:00 – 13:00Dhuhr (Noon) Prayer and Break13:00 – 14:00Halal Auditing (Part 1)

Dr. Ali Fanous, Halal Control, EU, European Inspection and Certification Body for Halal Food, Germany

  • Second Day

Tuesday, 10 Rabi’ Al-Awal 1434 Hijri corresponding to 22 January 2013

08:30 – 09:00Review Day 1

 

Assoc. Prof. Sharifudin Md Shaarani, Dean of SSMP, Universiti Malaysia Sabah, Malaysia09:00 – 09:45Halal Certification Process

Assoc. Prof. Mariam Abdul Latif, Associate Professor, Universiti Malaysia Sabah, Malaysia09:45 – 10:00Break10:00 – 10:45Quality Assurance System

Assoc. Prof. Sharifudin Md Shaarani, Dean of SSMP, Universiti Malaysia Sabah, Malaysia10:45 – 11:45Auditing for Halal Requirements: Third-Party, Second Party Audits and Self-Assessment/Internal Audit

Assoc. Prof. Sharifudin Md Shaarani, Dean of SSMP, Universiti Malaysia Sabah, Malaysia11:45 – 13:00Dhuhr (Noon) Prayer and Break13:00 – 14:00Halal Auditing (Part 2)

Dr. Ali Fanous, Halal Control, EU, European Inspection and Certification Body for Halal Food, Germany14:00 – 15:00Written Examination

Assoc. Prof. Mariam Abdul Latif, Universiti Malaysia Sabah, Malaysia

For more information please contact Dr. Hani Mansour Al-Mazeedi at 00965-9749-8500 or mazeedi@hotmail.com

 دورة تدريبية

مدققي قيادي الحلال

9- 10 ربيع الأول 1434هـ

الموافق 21-22 يناير 2013 م

فندق كراون بلازا، الفروانية، دولة الكويت

 

تنظيــــــم:

وزارة الأوقاف والشؤون الإسلامية، دولة الكويت

معهد الكويت للأبحاث العلمية، دولة الكويت

بالتعـــاون مــع:

برنامج صناعة الحلال بمدرسة علوم الغذاء والتغذية، جامعة ماليزيا صباح، ماليزيا

 

  • ·        اليوم الأول

الاثنين 9 ربيع الأول 1434هـ الموافق 21 يناير 2013

08:30 – 90:00

مقدمة عن الدورة

أ. م. شريف الدين محمد شعراني، عميد مدرسة علوم الغذاء والتغذية، جامعة صباح الماليزية، ماليزيا

09:00 – 09:45

الضوابط الشرعية للتدقيق على صناعة الحلال وخدماته

الشيخ الدكتور أحمد الحجي الكردي، عضو هيئة الإفتاء، وزارة الأوقاف والشؤون الإسلامية، دولة الكويت، وعضو مجمع الفقه الإسلامي بجدة، المملكة العربية السعودية

09:45  – 10:00

استراحة

10:00  – 11:30

الجوانب التقنية للمواد والمكونات الحلال الخام

أ. م. شريف الدين محمد شعراني، عميد مدرسة علوم الغذاء والتغذية، جامعة صباح الماليزية، ماليزيا

د. رشيد فتواكي، حلال كنترول (الإتحاد الأوروبي)، مدير الشؤون الإدارية والتكامل، ألمانيا

د. ميان نديم رياض، مدير مركز أبحاث الأغذية البروتينية، جامعة تكساس أيه أند أم، أمريكا

11:30 – 12:00

متطلبات شهادات الحلال (قوانين الحلال ومعايير الحلال لدول مجلس التعاون الخليجي)

أ. م. مريم عبد اللطيف، جامعة صباح الماليزية، ماليزيا

12:00 – 13:00

صلاة الظهر واستراحة

13.00 – 14.00

التدقيق على الحلال (الجزء الأول)

د. علي سالم فانوس، حلال كنترول (الإتحاد الأوروبي)، خدمات الحلال في أوروبا، ألمانيا

  • ·        اليوم الثاني

الثلاثاء 10 ربيع الأول 1434هـ الموافق 22  يناير 2013

08:30 – 09:00

مراجعة اليوم الأول

أ. م. شريف الدين محمد شعراني، عميد مدرسة علوم الغذاء والتغذية، جامعة صباح الماليزية، ماليزيا

09:00 – 09:45

عملية إصدار شهادات الحلال

أ. م. مريم عبد اللطيف، جامعة صباح الماليزية، ماليزيا

09:45  – 10:00

استراحة

10:00 – 10:45

نظام التأكيد على الجودة

أ. م. شريف الدين محمد شعراني، عميد مدرسة علوم الغذاء والتغذية، جامعة صباح الماليزية، ماليزيا

10:45  – 11.45

تدقيق متطلبات الحلال: التدقيق من طرف ثالث، ومن طرف ثاني، والتقييم الذاتي / الداخلي

أ. م. شريف الدين محمد شعراني، عميد مدرسة علوم الغذاء والتغذية، جامعة صباح الماليزية، ماليزيا

11:45 – 13:00

صلاة الظهر واستراحة

13:00 – 14:00

التدقيق على الحلال (الجزء الثاني)

د. علي سالم فانوس، حلال كنترول (الإتحاد الأوروبي)، خدمات الحلال في أوروبا، ألمانيا

14:00-15:00

اختبار تحريري

أ. م. مريم عبد اللطيف، جامعة صباح الماليزية، ماليزيا

لمزيد من المعلومات يرجى الاتصال بالدكتور هاني  منصور المزيدي على رقم 00965-9749-8500 أو على البريد الإلكتروني mazeedi@hotmail.com